Pa helgen far man unna sig nagot gott!! :P

Svensk nougat

5 dl socker
1 krm salt
1½ dl honung eller ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2-3 äggvitor
75 gr rostade nötkärnor



Blanda socker, salt, honung eller sirap och vatten i en kastrull och koka allt på hög väme ca 1 tim. Koka tills blandningen börjar bli tjockflytande och svagt ljusgul till färgen.Doppa en sked i sockerlagen och därefter i ett glas med kallt vatten. Massan ska då vara lite seg med gå att bryta sönder. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt den heta sockerlagen i en fin stråle under fortfarande kraftig vispning i ca 10 minuter. Den ska vispas till dess att den tjocknar och blir seg. Ju längre Du vispar desto fastare och segare blir nougaten. Hacka nötterna grovt och blanda ner i smeten. Häll upp den på bakplåtspapper och forma till 4 smala längder ca 2 cm breda. Låt stå ett tag tills smeten torkat något. Skär sedan i tjocka bitar. Linda in dem i plastfolie.


Gräddkola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker



Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.





Pepparmintspastiller

2 st äggvitor
500 gr florsocker
2 droppar pepparmintsolja
ev. röd färg
50 gr blockchoklad



Vispa samman vitorna med en gaffel. Tillsätt florsocker och pepparmintsolja. Om pastillerna ska vara rosa tillsätts ett par droppar röd färg. Knåda massan tills den är smidig. Rulla massan till kulor och lägg på smörpapper. Platta till dom lite. Ställ pastillerna torrt och varmt att torka. Detta tar ca 1-2 dygn. Smält blockchokladen i vatten bad och lägg en klick på varje astill. Förvara dom i en börk med smörpapper mellan varje lager.

//Starsky and Hutch


Kommentarer
Postat av: Foundhiddenpalms

Lovely site keep it i will be back that you.

Postat av: Tomyvonne

interesting site! cool design! To the author respect and honour! :-)

2010-01-22 @ 13:14:27
URL: http://tomyvonne.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback